kommentek

  • Szent.J.: Man. City 6 milliós ajánlatát utasította el ma az AS Roma, Marquinhos játékjog... (2013.01.30. 20:49) De Rossi a PSG játékosa lesz?
  • Szent.J.: Lopez átigazolását az utolsó pillanatban stoppolt Sabatini! Nem értem miért... (2013.01.30. 10:07) Pár apróság
  • Szent.J.: Közben pedig Nico Lopez a Siena játékosa lett -> fél év kölcsön. (2013.01.29. 15:46) Mercato: Torosidis a házban
  • Szent.J.: Hajrá! (2013.01.24. 14:20) Mercato: Torosidis a házban
  • Szent.J.: sajnálattal olvasom én is, ez elég szomorú hír. ezt a tizenegyes.hu oldalt Te... (2010.07.15. 10:14) Sensi vs. Unicredit
  • fjk_25: Nincs megegyezés Burdisso átigazolásában www.tizenegyes.hu/olaszorszag/47-ser... (2010.07.14. 19:26) Sensi vs. Unicredit
  • Utolsó 20

címke

a (7) as (3) asroma (6) bajnokok (3) baldini (3) foci (4) inter (5) kupa (5) milan (3) olasz (5) olaszország (3) roma (15) sabatini (3) serie (7) stekelenburg (4) totti (12) zeman (6) címkefelhő

reklám

menü

08.26. ROMA-Catania 2-2
09.02. Inter-ROMA 1-3
09.16. ROMA-Bologna 2-3
09.23. Cagliari-ROMA 0-3
09.26. ROMA-Sampdoria 1-1
09.30. Juventus-ROMA 4-1
10.07. ROMA-Atalanta 2-0
10.21. Genoa-ROMA 2-4
10.28. ROMA-Udinese 2-3
10.31. Parma-ROMA 3-2
11.04. ROMA-Palermo 4-1
11.11. Lazio-ROMA 3-2
11.18. ROMA-Torino 2-0
11.25. Pescara-ROMA 0-1
12.02. Siena-ROMA 1-3
12.09. ROMA-Fiorentina 4-2
12.11. ROMA-Atalanta 3-0 (k)
12.16. Chievo-ROMA 1-0
12.22. ROMA-Milan 4-2
01.06. Napoli-ROMA 4-1
01.13. Catania-ROMA 1-0
01.16. ROMA-Fiorent 1-0 (k)
01.20. ROMA-Inter 1-1
01.23. ROMA-Inter 2-1 (k)
01.27. Bologna-ROMA 3-3
02.03. ROMA-Cagliari
02.10. Sampdoria-ROMA
02.17. ROMA-Juventus
02.24. Atalanta-ROMA
03.03. ROMA-Genoa
03.10. Udinese-ROMA
03.17. ROMA-Parma
03.30. Palermo-ROMA
04.07. ROMA-Lazio
04.14. Torino-ROMA
04.17. Inter-ROMA (k)
04.21. ROMA-Pescara
04.28. ROMA-Siena
05.05. Fiorentina-ROMA
05.08. ROMA-Chievo
05.12. Milan-ROMA
05.19. ROMA-Napoli

online

reklám

'Zemanlandia' végnapjai?

2013.01.29. 13:20 | Szent.J. | Szólj hozzá!

Címkék: stekelenburg ddr cagliari bradley zeman

Hétfőn napvilágra került információk szerint a vezérkar elbeszélgetett Zemannal, sőt vadabb újságírók szerint a menesztésén gondolkodnak a római vezetők. Felmerült gyorsan pár lehetséges alternatíva, de azért a helyzet nem túl rózsás lehetséges új edző tekintetében. Mára kicsit elcsendesedni látszik a vihar, illetve a tegnapi ultimátumot egyértelműen cáfolták a felek. Az biztos, hogy pénteken (!) bajnokit játszik a csapat Zeman vezetésével a Cagliari ellen, Rómában. A többi egyelőre a jövő zenéje. Hallgassuk!

Mi viszont átnézzük Zeman eddigi teljesítményét, bizonyítványt osztunk, és jól átbeszéljük a tegnapi megbeszélésen szóba került kritikákat. Többek között az egyes játékosokkal kialakult konfliktusokat, a fej-nehéz taktika ormótlan hibáit, az agyatlan cseréket, illetve a mindennapi problémákat.

Kezdjük talán a leghangosabb témával, a játékosok kiválasztásáról alkotott edzői képpel. Stekelenburg decemberi sérülését követően kikerült a kezdő csapatból, sőt mára egyértelműen a második számú kapus szerepébe kényszerült. A holland portás ennek hangot adott, sőt talán meggondolatlanul, igen butuskán sikerült nyilatkoznia a témában. Annyi szent, hogy a kapuba kerülésekor Mauro Goicoechea kiváló teljesítményt nyújtott, kiválót korához és a feladathoz képest. Kapott ő potyagólt például a derbin, de ideiglenes megoldásnak tökéletesnek tűnt. Ezt követően szépen – lassan felépült a holland óriás, viszont a kezdő továbbra sem az ő nevével kezdődött.

zeman20.jpg

Persze a dolog itt nem ér véget. A 24 esztendős uruguayi hálóőr mintha megremegett volna a rázúduló nagyobb tehertől, attól hogy kiszorította a világbajnoki ezüstérmes portást, attól hogy hétről hétre ő a kezdő. Jöttek sorra a nagyobb bakik, sőt mára már az is jól látszik mi a legnagyobb problémája az amúgy tehetséges dél-amerikainak. Sajnos a beadásoknál meglehetősen bizonytalan, több esetben óriási galibát okozva ezzel védőtársainak. Mondhatná a gyakorlatlan szurkoló, hogy jó, van ilyen, vissza a kapuba a milliókért szerződtetett kapust, és nézzük mi a helyzet. De Zeman fafejű, úgy gondolja, hogy a fiatal uru képes felnőni a feladathoz, és semmi szüksége a csapatnak agyonfizetett sztárkapusra.

Csak ugye a sztárkapus is ember, véleménye van, amit nem is oly régen eldalolt a holland sajtónak. Meg is büntették nem sportemberhez méltó viselkedésért. Persze ennek a történetnek van egy olyan része, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül. Stekelenburg nem hajlandó/képes olaszul megtanulni, emiatt nem tudja megfelelően mozgatni védőtársait, tehát komoly kommunikációs zavarok vannak a védelemben. Ez egy zemani érv az uruguayi mellett, de vajmi kevés, látva a csapat januári szereplését.

Tehát a kapuskérdés problémája tovább tart az olasz fővárosban, bizonyára sokan hittük azt, amikor megérkezett az Ajaxtól Stekelenburg, hogy végetérhet ez az évek óta tartó mizéria. Zemant ez a legkevésbé érdekli, és nagy valószínűséggel, amíg a cseh mester ül a fővárosi kispadon Goicoechea lesz a Roma első számú kapusa. Eredménytől, teljesítménytől függetlenül.

Ez a történet, ha itt véget érne is elég nagy gond lenne, de folytatni vagyok kénytelen. A folytatás pedig Panagiotis Tachtsidis fedőnévvel érkezik. Újabb érzékeny pont. A fiatal görög középpályás Zeman másik kedvenc embere. Középső középpályás révén, a 4-3-3-s zemani taktika kellős közepén játszik. Amellett, hogy kifejezetten középszerűen teszi mindezt, minden Roma szurkoló kedvencét, DDR-t is kiszorítja a kezdőből. Na már most, azt azért igen nehéz lehet szakmai érvekkel alátámasztani, hogy egy 21 esztendős görög fiatal, középszer teljesítménnyel hogyan képes kiszorítani egy érett, világbajnok, olasz védekező középpályást.

Gondolom Zeman azért tegnap megpróbálta megmagyarázni feletteseinek. Még akkor is érthetetlenül állok a dolog előtt, hogy tisztában vagyok DDR két éve tartó vesszőfutásával, tudom hogy messze képességei alatt teljesít, családi problémái vannak, bátrabb firkászok szerint alkohol gondjai szintén, de azért szögezzük le, egy törött lábú, formán kívüli De Rossi is többet képes hozzáadni a csapat játékához, mint a fiatal Taxi. Nem megbántva ezzel a jó felépítésű, bátor görögöt. Lehet ő a jövő embere, de hogy kétszer annyi percet töltsön pályán, mint DDR, azt már nehezen veszi be a gyomrom.

Középpályán van azért még gond bőven. Pjanic és Bradley egyaránt nagy kérdőjel, még akkor is, ha a fentebb bőven taglalt problémáktól mérhetően kisebb. Az amerikai egy klasszikus 'vízhordó', pár évvel ezelőtti Gattusot idézi. Odaér mindenhova, talán két tüdeje van, de a kapu előtt meglehetősen fogalmatlan. Ami nem lenne gond, ha nem kerülne számolatlan esetbe helyzetbe. Az ő szerepét inkább át kellene alakítani, mintsem mellőzni játékát. Minden csapat javára válik egy ilyen felfogású labdarúgó, de amíg Pjanic szintű kreatív középpályások vannak a keretben, ne Bradley akarja már a gólokat lőni.

Marquinho hasonló cipőben jár, mint DDR. Szóvá mert tenni számára nem tetsző dolgokat, azóta nyíltan hanyagolja Zeman. Tudom én, hogy egy öltözőben rendnek kell lenni, hogy a végső szót a vezetőedző mondja ki. De a hangoskodó játékosok ellen alkalmazott pedagógiai módszerek nem merülhetnek ki abban, hogy kimaradnak a csapatból, főleg akkor nem, ha ez az eredmények rovására megy. Márpedig itt erről van nagyba' szó.

Van még 16 bajnoki forduló, illetve egy kupa elődöntő visszavágó. Sokat lehetne még szépíteni ezen a szezonon, de gyökeres változásokra van szükség. Én nem új edzőt követelek, egyrészt azért nem, mert elfogadható megoldás nem látszik most a piacon, másrészt azért nem mert hiszem azt, hogy egy koncepciót nem lehet pár hónap alatt megfelelően átültetni egy formálódó csapatra. Erre az idényre mindenképpen megadnám a bizalmat a cseh, fancsali képű öreg úrnak, viszont ezért a nagy bizalomért igenis megkövetelnék tőle egyes változásokat. Következetesebb viszonyt kell ápolni a játékosokkal, két élű dolog ez, lehet az ember kemény az alkalmazottaival, de az alkalmazottak is emberek, és ők is képesek keresztül húzni a főnök számításait. Azért mert a csapatban vannak fix kedvencek, az még nem garancia semmire. Sőt rövidtávon garantált bukás, erre látjuk most a példát Rómában. Kölcsönös tiszteletre van szükség, amiért mindkét oldalnak, játékosnak-edzőnek tenni kell, áldozatokat kell érte hozni, kompromisszumokat kell tudni kötni.

Nyilván ezek csak találgatások, fikció részemről, nem kell túl komolyan venni. Saját vélemény, lehet vele nem egyet érteni. De hogy gond van az AS Roma körül, ez nem kérdés. Az pedig, hogy a vezetőség miképpen dönt, hát legyen ez a fejesek gondja.

Én csak egy eredményes csapatot szeretnék látni, aki nem csak szövegben veszi fel a versenyt a BL helyekért folytatott harcban, aki képes emelt fővel harcba szállni a tizedik kupagyőzelemért, aki nem kap serdülő szinten is arcpirító gólokat, aki tényleg a szurkolók kedvence lehet.

Gondolom a történetnek lesz folytatása....

A bejegyzés trackback címe:

https://asroma.blog.hu/api/trackback/id/tr215050996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása